General

ALDE prezintă strategia de dezvoltare a Moldovei, denumita PROMOLD, despre care Daniel Chitoiu, candidat ALDE Neamț pe lista pentru deputați, a vorbit public în ultimele conferințe de presă și în întâlnirile cu electoratul, remarcând decalajul economic al Moldovei, implicit al județului Neamț, față de restul țării.

La nivelul ALDE s-a făcut o analiză extrem de serioasă, s-au identificat problemele

majore cu care se confrunta Moldova și s-au stabilit o serie de măsuri pe care cei de la ALDE garantează că le vor implementa, introducându-le în programul de guvernare și stabilind ca anual, o ședință de Guvern să fie făcută în Moldova.

PROMOLD este asumat de către ALDE prin Programul de Guvernare.

Anual, în luna iunie, executivul va prezenta, într-o ședință Guvern ce va avea loc în Moldova, stadiul îndeplinirii PROMOLD

download

Aplicarea PROMOLD va fi, în primul rând, rezultatul solidarității Grupului parlamentarilor moldoveni, al activității Camerelor de Comerț și a mediului de afaceri, a corpului medical și profesoral, a oamenilor de cultură, a păstrătorilor de tradiții și a iubitorilor de natură din Moldova.

Prin PROMOLD, ALDE își asumă un parteneriat de lungă durată cu dumneavoastră.

Programul pentru Dezvoltarea Economică și Socială a Moldovei.

download

Moldova este predominant rurala, accesul la utilități este mult scăzut față de vestul țării, riscul de sărăcie și excluziune socială este dublu față de zona Capitalei. În Botoșani și Vaslui, satele sunt lipsite de apă curentă, situația drumurilor este dramatică, iar cadastrul este ca și inexistent. De exemplu, suprafața cadastrata din totalul suprafeței județului Neamț, este de 12,58%.

Moldova este izolată investițional și comercial. Între 08 și 22.08.2016, au fost înregistrate la Registratura generală a MFP 22 de cereri, în baza cărora s-ar fi putut crea 3,653 de locuri de muncă(repartizate pe regiuni). Cereri aprobate pentru Regiunea Nord-Est = 0

Prioritatea zero: Scoaterea Moldovei din starea de izolare. Crearea unor noi trasee rutiere(Autostrada Ungheni-Iași-Tg.Mureș și Bacău-Brașov) precum și modernizarea punctelor de frontieră cu Republica Moldova și Ucraina ( 5 poduri peste Prut: Albița, Oancea, Sculeni, Ungheni, Bumbăta). Extinderea aeroporturilor prin zone cargo.

Fluidizarea circulației în interiorul Moldovei:

1.Drum expres – Roman- Suceava pe DN 2 E 85

2.Drum expres Botoșani Tg. Frumos DN 28B

3.Drum expres Piatra Neamț – Bacău DN 15

4.Modernizare drum național Tecuci – Galați DN 25

Agricultura – o resursă importantă pentru dezvoltarea Moldovei

Susținem asocierea fermierilor în Cooperative agricole mari, cu operațiuni integrate.Cooperativele agricole nou înființate vor avea, scutire de impozit pe profit timp de cinci ani și scutire de impozit pe terenul agricol.

Terenurile cu destinație agricolă vor putea fi cumpărate numai de fermieri, persoane fizice și juridice, cu experiență în domeniu de minim 5 ani (carnet de producător/carnet de comerciant)

Vom acționa pentru încadrarea unor produse din gospodăriile individuale ca produse tradiționale, cu regimul fiscal adecvat produselor tradiționale europene

Susținem construirea lanțurilor de depozite pentru producția de cereale, legume și struguri cu acordarea unor certificate de depozit tranzacționabile pentru produsele fungibile

Susținem dezvoltarea centrelor de colectare pentru animale în zona de munte precum și pentru produsele derivate (lapte, lână, piei)

Susținem includerea în domeniile susținute prin Programul celor 100 de miliarde de euro, a industriilor prelucrătoare de produse agricole (panificație, legume-fructe, lactate, produse animale etc.). Situația actuală în care exportăm grâu și importăm făină nu mai poate fi tolerată

Producția de sere va beneficia de o susținere deosebită, prin acordarea unor ajutoare din partea statului. România poate deveni cel mai mare producător de legume din Europa.

Daniel Chițoiu candidatul ALDE Neamț pentru Camera Deputaților, garantează ducerea la îndeplinire a acestui program de dezvoltare.

Din când în când, consacratul perdant la primăria Piatra Neamț, Cătălin Drăgușanu, are izbucniri belicoase, mai cu seamă în preajma publicării sondajelor de opinie, care înregistrează fără echivoc eșecul PNL-ului – partid în care s-a înscris din septembrie și pe listele căruia candidează de pe poziția 3 la Camera Deputaților. Oameni suntem și îi înțelegem nervozitatea: PNL-ul e la pământ! Totuși, merită amintit că, înainte de a se refugia sub umbrela PNL-ului, deputatul Drăgușanu fusese pur și simplu dat afară din ALDE, unde ocupa funcția de co-președinte al filialei nemțene. Motivele au fost numeroase, dar se pare că un fapt grav a atârnat mai mult decât altele în decizia organizației: Cătălin Drăgușanu s-a remarcat printr-o totală lipsă de implicare în activitățile filialei, trăind într-un univers paralel și iluzoriu totodată, în care el trebuia să devină automat atât primar la Piatra Neamț, cât și deputat la București. Asta, desigur, fără efort, doar prin firea lucrurilor. Și pentru că a fost mult prea încrezător în steaua sa norocoasă, măcar pentru aceste două obiective, Drăgușanu n-a făcut absolut nimic! În plus, și partidul a înregistrat pierderi, ceea ce a declanșat, mai apoi, o analiză internă. Cum cei de la filiala nemțeană ALDE nu aveau în organigramă o funcție de conducere pur decorativă, în care să evolueze Drăgușanu, au adoptat soluția care se impunea: l-au dat afară fără menajamente.

La vremea respectivă, presa nemțeană observa anumite fisuri în personalitatea integră a deputatului, care ar fi plecat de la ALDE cu tot cu banii filialei și cu chitanțierul aferent. Se impunea, așadar, o plângere penală:

”Este bine ca domnul Drăguşanu să nu uite că mai are datorii la fostul lui partid! Paradoxal este că domnul Drăguşanu, care tot cerea mereu criterii de integritate, s-a integrat acum în PNL dar cu chitanţierele şi fără să predea gestiunea la ALDE. Dacă până miercuri domnul Drăguşanu nu se prezintă cu chitanţiere, bani şi tot ce are de predat, vom face plângere penală pentru delapidare. E cam ciudat să tot vorbeşti de criterii de integritate şi să te integrezi în banii partidului…”

Cuvintele îi aparțin lui Ion ASAFTEI, astăzi , vicepreședinte al CJ și candidat la Camera Deputaților din partea ALDE Neamț.

Nu știm dacă, până la urmă, plângerea penală a mai fost depusă, în schimb, discursul lui Drăgușanu a devenit din ce în ce mai radical, căpătând accente dramatice atunci când se referă la Daniel CHIȚOIU- cel care candidează în poziția 1 pe listele ALDE Neamț la Camera Deputaților. S-a observat acest fapt și în conferința de presă a PNL Neamț de pe 2 decembrie. Ideea că a fost înlocuit cu “un domn trimis de undeva să candideze la Neamţ”îl macină și îi provoacă insomnii deputatului. În fața unui reputat specialist, precum și a unui om politic cu realizări notabile, Cătălin Drăgușanu alege limbajul defăimător. Tocmai el… Nu e cazul să facem comparații, ci doar să subliniem: deputatul Drăgușanu nu și-a legat numele de nicio realizare în Neamț. La acest capitol a punctat ferm: zero!

Acum, în locul unor proiecte și a unui program viabil, cu care să se prezinte în fața electoratului, Drăgușanu trece la atacuri cu iz de insultă.

Îi sugerăm domnului Drăgușanu să nu facă economie de generoasele elemente de propagandă din recuzita partidului, care au consacrat retorica PNL-ului, umplând-o de penibil.

0 1002

1. Metoda “Foto”. Intrarea în cabinele de vot cu aparate de fotografiat sau cu telefoane mobile cu cameră pentru fotografierea votului. O astfel de procedură se aplică de către cei care vor să urmărească votul unor persoane cărora le-au promis bani sau alte foloase.

2. Metoda “Buletin fără ştampilă”. Înmânarea unor buletine de vot ce nu au aplicată ştampila de control. Metoda se foloseşte în mod deosebit în secţiile unde se cunoaşte că mulţi vor vota cu un alt candidat.

3. Metoda “Buletinul votat”. Înmânarea unor buletine de vot pe care a fost aplicat în prealabil ştampila “votat”. Metodă similară cu cea de mai sus.

4. Metoda “Tipografia”. Distribuirea unui număr mai mare de buletine de vot decât cel real. E vorba de tipărirea ilegală a unor buletine de vot care să ajungă în secţie prin intermediul unui membru al biroului.

5. Metoda “Suveica”. Metoda prin care fie sunt tiparite buletine suplimentare, fie pur şi simplu se fură cateva buletine de vot din fiecare secţie, de către cei care pun la cale acţiunea. Aceste buletine sunt marcate anterior votării, cu stampila de control si cu stampila “Votat” sau au fost ştampilate de catre “actionari” în momentul în care au fost ei în cabina şi au furat buletinele. Buletinele pot fi înmanate unui alegător care, în cabina de vot le schimba (cel primit în secţia de votare este înlocuit cu cel cu care a venit de acasă), urmând ca primul (buletinul de vot gol) să fie predat contra unei sume de bani.

6. Metoda “Cămaşa portocalie”. Există situaţii în care persoanele incapabile să voteze singure pot să fie ajutate, context în care la ajutorul unor „binevoitori” stabiliţi din timp, apelează şi votanţii care nu se află în imposibilitatea de a vota singuri.

7. Metoda “Urna mobilă”. Atunci când urna mobilă, care se utilizează cu aprobarea preşedintelui de secţie, este folosită în exces, ca urmare a unor repetate solicitări în scris.

8. „Urna mobilă schimbată”. De obicei se ştie câte persoane vor vota prin intermediul urnei mobile. După încheierea traseului, urna mobilă se poate pune în portbagajul maşinii cu care se deplasează cei doi membri din secţia de votare arondată şi se acoperă cu o prelată. Când se ajunge la secţia de votare, de sub prelată se scoate o urnă mobilă similară, cu buletine ştampilate anterior pe „cine trebuie”.

9. Metoda “Înghesuiala”. Aglomerarea intrării în secţie de către persoane pregătite în acest sens îngreunează intenţionat exprimarea votului de către cetăţeni. Metoda poate sa fie folosită pentru obstrucţionarea votului în secţiile unde se ştie că un partid este favorit.

10. Metoda “Multiplu”. Membrii biroului pot înmâna unor alegători pe care îi ştiu mai multe buletine de vot, semnând pentru prezenţa altor persoane despre care se ştie că nu vor veni la vot. Dezlipirea cu uşurinţă a autocolantelor care atestă votul, aplicate pe CI, favorizează votul multiplu.

11. O altă modalitate se referă la persoanele plecate la muncă în străinătate, de regulă din comunităţile mici, persoane cunoscute de reprezentanţii partidelor din secţiile de votare, care anterior au intrat în posesia CNP-urilor acestora. În aceste situaţii, cu o jumătate de oră înainte de începerea votării, aceștia pot introduce în urnă mai multe buletine de vot ştampilate pentru „cine trebuie”, după care pe parcursul zile, fraudatorii trebuie doar să semneze pe lista de vot în locul persoanelor despre care ştiu că sunt în străinătate.

12. Metoda “Fifty-fifty”. Buletinele nefolosite pot fi împărţite de reprezentanţii Biroului şi introduse în urnă. De obicei funcţionează în secţiile mici, unde nu sunt observatori.

13. Metoda „Uitucul”. Se întâmplă când membri Biroului uită cu intenţie să aplice ştampila de control sau timbrul autocolant pe buletinul de identitate, respectiv CI ale celui care votează, dându-i astfel posibilitatea de a vota din nou.

14. Metoda “Distrugerea”. Dacă ştampilele cu “votat” rămân la discreţia membrilor biroului după încheierea votului şi desfacerea urnelor, este posibilă ştampilarea anumitor buletine, care ulterior vor fi anulate.

15.  Metoda „Ştampila cu elastic”- se leagă în jurul încheieturii de la mână,  cu un elastic o ştampilă contrafăcută şi în timpul numărătorii se ştampilează buletinele contracandidatului, provocând astfel anularea votului respectiv. Este o metodă care poate sa fie folosită pe scară largă în mediul rural şi în oraşele mici. Ştampila poate fi lipită pe cureaua de la ceas sau pe un inel.

16. Metoda „Maradona”. În unele clipe de neatenţie a colegilor din secţia de votare la numărarea voturilor, anumite buletine se pot muta dintr-un teanc într-altul, ducând astfel la vicierea rezultatului numărătorii voturilor. Se poate practica în secţiile de votare mari şi când nu există riscul renumărării voturilor.

17. Folosirea cărţilor de identitate falsificate. O persoană de încredere poate primi mai multe documente de identitate falsificate cu care poate vota în numele altor persoane. Metodă care poate sa fie folosită în oraşele mari.

18. Folosirea listelor electorale suplimentare. Cu 3 luni înainte de data alegerii persoane de încredere sau care au fost plătite în acest scop îşi schimbă reşedinţa pe raza unei localităţi şi sunt trecute în listele suplimentare, fără a  solicita radierea persoanelor respective din copia de pe lista electorală permanentă de la domiciliul acestora. Se poate folosi cu rezultate majore în localităţi rurale. Atenţie şi la folosirea listelor complementare în care sunt înscrişi cetăţenii Uniunii Europene cu drept de vot care au domiciliul sau reşedinţa în circumscripţia electorală în care au loc alegeri, (mai ales în judeţele din Ardeal). Legea nu prevede în acest caz termenul de 3 luni înainte de data alegerilor pentru obţinerea vizei de reşedinţă.

19. Buletinul de vot „rebutat” (considerat ca fiind necorespunzător cerinţelor stabilite de legislaţia electorală privind editarea buletinelor de vot).
Un rebut poate fi un mic punct în colţul din stânga în dreptul numelui unui candidat electoral pentru care se va vota.

20. Alegători “fantome”. Înscrierea în listele electorale ale unor persoane care nu există în realitate sau sunt decedate. În locul lor votează alte persoane sau se introduc în urne buletine de vot de către reprezentantul partidului din biroul electoral.

21. O altă modaliate de fraudare a alegerilor constă în acordarea de bani, bunuri, pachete cu produse alimentare, diverse promisiuni, de regulă în timpul campaniei electorale, în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze cu o anumită persoană. Alegătorii astfel mituiţi intră în categoria celor care nu cunosc decât în mică măsură sau deloc candidaţii şi programele lor, cei cu un nivel redus de educaţie,  persoane care beneficiază de ajutor social şi nu în ultimul rând pensionari cu venituri mici.

22. O metodă care poate sa fie utilizată des în mediul rural priveşte alegători din categoria nevoiaşi şi credincioşi, de preferinţă bătrâni, care în schimbul unei sume modeste sunt pusi sa faca un jurământ cu mâna pe Biblie că vor vota numele dat de regulă de preot, care oricum poate sa spuna şi la slujbă, în biserică, cu cine trebuie votat.

23. Există de asemenea situaţii în care anumite persoane pot veni la secţia de votare cu buletinul sau C.I. a unor rude sau prieteni şi voteaza pentru aceştia pe fondul neatenţiei membrilor din biroul secţiei de votare.

24. Mituirea reprezentanţilor altor partide şi a observatorilor independenţi.

25. Se falsifică procesele-verbale cu rezultatul votării:

- „Procesul- verbal făcut de acasă” – se poat practica cu precădere în localităţile mici şi izolate. Preşedintele secţiei de votare are un proces-verbal „gata făcut”. După numărătoare, cei din secţia de votare primesc de la şef câteva pahare cu băutură pentru că s-a terminat treaba (procesul electoral) şi, profitând de neatenţia „chefliilor”, acesta le dă la semnat falsul proces-verbal;

- „Post vot” - preşedintele secţiei de votare poate avea un formular de proces-verbal în alb pe care îl completează şi-l semnează în fals pe drumul de la secţie la biroul electoral judeţean.

Guvernul pregăteşte condiţii mai aspre pentru pensionările anticipate şi pentru pensionările pe motiv de invaliditate.

Asta după ce din 2013 este în creştere numărul de persoane ce beneficiază de pensie de invaliditate, după o modificare a legii pensiilor impusă de Curtea Constituţională.

Guvernul lucrează la un pachet de măsuri ce va cerne numărul celor ce se pensioneazp anticipat sau pe caz de invaliditate, ca parte a strategiei ce se adresează persoanele vârstnice pe perioada 2015 – 2020. Vom asista la revizuirea condiţiilor şi procedurilor pentru acordarea pensiei de invaliditate, a celei anticipate şi pentru cea anticipată parţială.

În prezent statul plăteşte peste 700.000 de pensii de invaliditate, cu valoare medie de 574 lei, iar fenomenul este în creştere din 2013, când legea sistemului unitar de pensii publice a fost modificată ca urmare a unei decizii a CCR.

Un alt obiectiv al guvernului este egalizarea vârstei standard de pensionare la 65 ani pentru femei şi bărbaţi până în anul 2035 prin creşterea eşalonată a vârstei standard de pensionare. Este vizată şi o altă categorie vulnerabilă de pensionari, respectiv cei din agricultură, care nu este acoperită de sistemele de asigurări sociale.

Strategia naţională 2015 – 2020 mai include şi instituirea unui program de sprijin pentru populaţia vârstnică, în special din mediul rural, care nu este acoperită de sistemele de asigurări sociale.

Totodată, în următorii cinci ani Guvernul are în plan majorarea pensiei minime la un nivel care să permită beneficiarilor acestui drept satisfacerea nevoilor zilnice de viaţă.

0 1900

Sunt roznovean şi mă mândresc cu acest fapt.

Atât părinţii mei, foşti profesori timp de peste 30 de ani la liceul din localitate, cât şi bunicul meu, preot 42 de ani la frumoasa biserică ctitorită de Roznovanu şi-au adus aportul, fiecare cum a putut, la dezvoltarea fostei comune, ajunsă acum oraş, la educaţia şcolară şi religioasă a roznovenilor.

Inevitabil am ajuns, de-a lungul anilor,  să cunosc multă lume din Roznov, iar acum privesc stupefiat cum nişte personaje ce nu au reuşit nici măcar să termine liceul la seral, ce nu erau în stare să reţina nici măcar o rugăciune, sunt vectori de opinie cu pretenţii de primar sau candidaţi la primărie.

Mai mult decât atât, localitatea ce devenise cunoscută în ţară pentru parcul dendrologic, ajuns acum o pajişte cu bănci şi coşuri de gunoi, pentru industria prelucrătoare ajunsă acum o ruină, pentru obiceiurile zonei, ajunsă acum fără o Casă de Cultură, pentru vasta bibliotecă publică, mutată acum în subsolul Primăriei, pentru frumoasa luncă a Bistriţei, ajunsă acum….”aeroport”, reprezintă încă tărâmul făgăduinţei ?!

Deşi un orăşel aproape părăsit, Roznovul are în această perioadă cel mai mare aflux de flotanţi din zonă.

Zeci, poate chiar sute de oameni se îngrămădesc în locuinţele roznovenilor pentru a deveni şi ei, la rându-le roznoveni.

Să fi ajuns, oare, Roznovul cel mai căutat oraş din ţară ?

Să ofere, oare , Roznovul visul american ?

NU ! A început campania electorală şi primarul din Roznov va fi ales, ca şi până acum, de ….flotanţi-mercenari.

Deşi locuiesc în Piatra Neamţ, mă consider roznovean şi cred în puterea roznovenilor de a-şi decide singuri ACUM soarta !

 

lect.univ.dr. ROMEO C-tin Panaintescu

 

 

Luni, 9 mai 2016, în Cimitirul Eroilor din Piatra Neamţ a avut loc ceremonialul militar – religios dedicat zilei de 9 Mai, zi cu triplă semnificație istorică: proclamarea Independenței de Stat a României la 9 mai 1877, împlinirea a 71 de ani de la Victoria Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și Ziua Uniunii Europene.

Contrastul evident între opulenţa şi fericirea politicienilor prezenţi “smeriţi” la depunerea de coroane şi frigul îndurat de câţiva copilaşii puşi să privească, cu flori în mână, pe mai-marii oraşului şi judeţului care, bine îmbrăcaţi, le defilau prin faţă, a oripilat mulţi pietreni prezenţi la ceremonial.

De departe, primarul Chitic, cel ce a avut “măreaţa” idee, a făcut ca defilarea acestuia însoţit de umilii servitori – consilieri locali să arate ca o miniparadă de tristă amintire.

Ce au înţeles, oare, aceşti copilaşi ce au îndurat aproape 2 ore frigul aşteptând cuminţi plecarea politicienilor pentru a ajunge şi ei acasă ?!

Pietrenii, oare, au înţeles ceva din aceasta sfidare administrativă ?!

Pesediști l-au propus ieri (04.05) pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională pe locul lui Valentin Zoltan Puskas, căruia îi expiră mandatul, pe senatorul Ioan Chelaru, fost proprietar al Grupului GELSOR în vremea scandalului FNI.

Chelaru a cumpărat fictiv în anul 2000, în plin scandal FNI, Gelsor de la Vântu și l-a înstrăinat câteva luni mai târziu către două off-shore-uri cipriote de care spune că nu-și mai amintește cine erau patronii. ele în fapt aparținând tot lui SOV.

Conform procedurii, Biroul permanent va trimite grupurilor parlamentare și parlamentarilor scrisoarea Curții prin care declanșează procedura de nominalizare.

După nominalizare, grupurile parlamentare trimit la Comisia juridică propunerile. Comisia va întocmi un raport, care se va vota în plen, decizia fiind luată cu majoritate simplă.

Se pare că PSD-ul face în continuare cam tot ce vrea cu destinele noastre, deoarece românii “dorm liniştiţi”.

Şi dacă e să punem în balanţă ascensiunea neaşteptată ce a avut-o fostul aghiotant şi şofer al senatorului Chelaru, e firesc ca şi acesta din urmă să îşi dorească chiar să fie numit de PSD preşedinte al României.

Calcularea datei la care creştinii sărbătoresc Paştele ţine două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocţiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paştelui să varieze în fiecare an. Dar în plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici şi ortodocşi. Biserica Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează acelaşi eveniment astronomic după calendarul iulian (pe stil vechi).

Iniţial, Biserica Răsăriteană şi cea Apuseană sărbătoreau Paştele la aceeaşi dată. După Marea Schismă din 1054, Biserica Creştină a fost împărţită în două – cea Apuseană sub autoritatea papei şi cea Răsăriteană sub autoritatea patriarhului de la Constantinopol. Mai târziu, în 1582, Papa Grigore al XIII-lea a reformat calendarul iulian (pe stil vechi) din cauza erorilor acestuia faţă de calendarul astronomic (o rămânere în urmă), făcând trecerea la calendarul modern, ce-i poartă numele.

Din motive de ordin confesional bisericile ortodoxe nu au acceptat reforma gregoriană, păstrând în continuare calendarul iulian. Cu timpul, diferenţa dintre cele două calendare, care la sfârşitul secolului al XVI-lea era de 10 zile, a continuat să crească, şi după 1900 ea a ajuns sa fie de 13 zile. Astfel, nevoia de armonizare a calendarului în toate domeniile vieţii publice, a făcut ca şi bisericile ortodoxe sa reflecteze la trecerea la calendarul gregorian. Regatul României a adoptat reforma calendarului în anul 1919, când ziua de 1 aprilie pe stil vechi a devenit 14 aprilie pe stil nou.

Astfel, deşi este cea mai importantă sărbătoare creştină, Paştele catolic şi cel ortodox nu cad în aceeaşi zi decât rareori (aşa cum s-a întâmplat în 2014 şi se va mai întâmpla în 2017). Paştele catolic poate cădea în luna martie sau aprilie şi niciodată în luna mai, în timp ce cel ortodox poate cădea în aprilie sau mai şi niciodată în martie.

Toate autovehiculele noi, atât cele aflate la prima înmatriculare, cât şi maşinile achiziţionate la mâna a doua, care sunt aduse în ţară pentru înmatriculare, vor primi cărţi de identitate auto de tip nou, începând cu data de 1 iulie.

Măsura are ca obiectiv extinderea profilului informativ al autovehiculului, măsură utilă atât pentru proprietar, cât şi pentru autorităţi.

”Principala schimbare va fi în completarea mai multor rubrici în cartea de identitate. Elementele noi sunt trecerea în cartea de identitate a unor informaţii precum norma de poluare europeană, valoarea CO2, sistemul de propulsie.” declară directorul general RAR, George Dinca.

Şoferii care efectuează unele modificări tehnice, precum montarea unui sistem de alimentare cu gaz tip GPL, vor păstra vechile documente.

De asemenea, pentru facilitarea preluării informaţiilor de către autorităţile de înmatriculare din cartea de identitate a vehiculului, numerotarea şi denumirea unor rubrici din aceasta au fost armonizate cu cele prevăzute în certificatul de înmatriculare.

Schimbarea cărţilor de identitate, inclusiv la cerere, este gratuită.

0 406

Trecerea de pietoni s-a dovedit o adevărată capcană pentru trei pietrence. Ele au fost victimele unor accidente de circulaţie, în acest sfârşit de săptămână, deşi au traversat prin locurile special amenajate. Primul l-am relatat şi noi, vineri, puţin după prânz. S-a produs pe Bd. Republicii, în dreptul Casei Cărţii. Două fete au fost lovite pe trecerea de pietoni. Una a fost rănită grav, cea de a doua s-a ales cu o sperietură. Şoferul maşinii care a provocat accidentul, în vârstă de numai 18 ani, nu a fost atent, dar nu avea nici foarte multă experienţă.
Cel de-al doilea accident s-a produs pe Bd. Decebal, în zona Laguna. O femeie de 52 de ani a fost lovită pe trecerea de pietoni de o autoutilitară, condusă de un bărbat de 29 de ani, din Bacău.
În ambele cazuri, a fost vorba despre neatenţie. În afara lor, însă, nu se poate să nu fi trăit sau să fi fost martori la lipsa de respect pe care o manifestă unii şoferi, forţând trecerea de pietoni. Cum şi cei care se deplasează pe jos ar fi în stare, în virtutea dreptului oferit de indicatorul Trecere de pietoni, să păşească pe zebră odată cu maşina.
Mai multă atenţie şi respect din partea ambelor categorii nu ar dăuna. Dimpotrivă.