Naționale

Potrivit ultimului sondaj IRES, efectuat în perioada 6-7 decembrie, Partidul Social Democrat este cotat cu 44% în intenţiile de vot, urmat la mare distanţă de PNL cu 23% şi USR cu 7%. ALDE şi PMP au fost preferate de 6% dintre cei intervievaţi, UDMR de 5%, iar PRU de 4%. 3% dintre respondenţi au declarat că vor vota cu un independent, iar 2% cu alte partide.

În ceea ce priveşte prezenţa la vot, 42% dintre cei chestionaţi au declarat că sigur vor vota, 28% că probabil vor vota, 21% că nu vor vota cu siguranţă, iar 6% că probabil nu vor vota.

Sondajul IRES, efectuat telefonic în perioada 6-7 decembrie, la comanda Digi 24, pe un eşantion de 1,100 de persoane, şi are o marjă de eroare de +/- 2,9%.

PSD se află pe primul loc în intenţiile de vot, cu 41%, şi într-un sondaj SOCIOPOL. Social-democraţii sunt urmaţi de PNL cu 27% şi USR cu 7%. ALDE are o cotă de 6%, iar PRU de 5%. UDMR, PMP şi PER ar fi cotate cu 4%, ratând astfel accederea în Parlament.

Sondajul SOCIOPOL a fost efectuat telefonic, în perioada 3-7 decembrie, la comanda RTV, pe un eşantion de 1.002 persoane, şi are o marjă de eroare de +/-3,2%.

Datele confirmă celelate studii sociologice publicate în ultimele săptămâni ale campaniei electorale. Potrivit unui sondaj Avangarde, dat publicităţii săptămâna trecută, PSD este partidul pentru care ar vota majoritatea românilor la alegerile parlamentare, 43% dintre respondenţi declarând că ar pune ştampila pe lista social-democraţilor. În sondajul realizat de Avangarde, o casă de sondare apropiată PSD, pe locul al doilea se situează PNL, cu 27%, iar pe poziţia a treia, USR, cu 8%. Principalii aliaţi ai partidului condus de Liviu Dragnea, ALDE, ar obţine 6% procent care s-ar adăuga la scorul zdrobitor al PSD şi care i-ar face majoritari în Parlament şi i-ar trimite cu un pas mai aproape de Palatul Victoria, pentru formarea noului Guvern.

Sondajul a fost realizat de Avangarde în perioada 20 – 27 noiembrie. Au fost intervievaţi telefonic 1.000 de repondenţi cu vârsta de peste 18 ani. Marja maximă de eroare este de plus – minus 3,1 la sută, pentru un interval de încredere de 95 la sută.

Un sondaj realizat la comanda USR în urmă cu aproape două săptămâni poziţiona PSD tot pe prima poziţie, cu 40%, urmat însă de USR cu 19% şi PNL cu 18%. ALDE şi PMP erau cotate cu 7% în cercetarea realizată de TNS, la comanda Uniunii Salvaţi România.

Guvernul pregăteşte condiţii mai aspre pentru pensionările anticipate şi pentru pensionările pe motiv de invaliditate.

Asta după ce din 2013 este în creştere numărul de persoane ce beneficiază de pensie de invaliditate, după o modificare a legii pensiilor impusă de Curtea Constituţională.

Guvernul lucrează la un pachet de măsuri ce va cerne numărul celor ce se pensioneazp anticipat sau pe caz de invaliditate, ca parte a strategiei ce se adresează persoanele vârstnice pe perioada 2015 – 2020. Vom asista la revizuirea condiţiilor şi procedurilor pentru acordarea pensiei de invaliditate, a celei anticipate şi pentru cea anticipată parţială.

În prezent statul plăteşte peste 700.000 de pensii de invaliditate, cu valoare medie de 574 lei, iar fenomenul este în creştere din 2013, când legea sistemului unitar de pensii publice a fost modificată ca urmare a unei decizii a CCR.

Un alt obiectiv al guvernului este egalizarea vârstei standard de pensionare la 65 ani pentru femei şi bărbaţi până în anul 2035 prin creşterea eşalonată a vârstei standard de pensionare. Este vizată şi o altă categorie vulnerabilă de pensionari, respectiv cei din agricultură, care nu este acoperită de sistemele de asigurări sociale.

Strategia naţională 2015 – 2020 mai include şi instituirea unui program de sprijin pentru populaţia vârstnică, în special din mediul rural, care nu este acoperită de sistemele de asigurări sociale.

Totodată, în următorii cinci ani Guvernul are în plan majorarea pensiei minime la un nivel care să permită beneficiarilor acestui drept satisfacerea nevoilor zilnice de viaţă.

Toate autovehiculele noi, atât cele aflate la prima înmatriculare, cât şi maşinile achiziţionate la mâna a doua, care sunt aduse în ţară pentru înmatriculare, vor primi cărţi de identitate auto de tip nou, începând cu data de 1 iulie.

Măsura are ca obiectiv extinderea profilului informativ al autovehiculului, măsură utilă atât pentru proprietar, cât şi pentru autorităţi.

”Principala schimbare va fi în completarea mai multor rubrici în cartea de identitate. Elementele noi sunt trecerea în cartea de identitate a unor informaţii precum norma de poluare europeană, valoarea CO2, sistemul de propulsie.” declară directorul general RAR, George Dinca.

Şoferii care efectuează unele modificări tehnice, precum montarea unui sistem de alimentare cu gaz tip GPL, vor păstra vechile documente.

De asemenea, pentru facilitarea preluării informaţiilor de către autorităţile de înmatriculare din cartea de identitate a vehiculului, numerotarea şi denumirea unor rubrici din aceasta au fost armonizate cu cele prevăzute în certificatul de înmatriculare.

Schimbarea cărţilor de identitate, inclusiv la cerere, este gratuită.

Legea privind darea în plată a fost publicată joi seara în Monitorul Oficial astfel că poate fi aplicată începând cu 13 mai.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat ieri (28 aprilie) că a promulgat proiectul legii privind darea în plată.

Această lege oferă debitorilor opțiunea de a ieși din contractele de credit ipotecar, fără penalități, dacă lasă băncii locuința.

Proiectul, unul dintre cele mai dezbătute din ultimii ani, a fost aprobat în urmă cu două săptămâni de Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, după ce documentul a fost retransmis spre dezbatere de către Iohannis.

0 426

Premiul categoriei I la Loto 6/49, de aproape 39,8 milioane de lei, adică peste 8 milioane euro, pus în joc duminică, nu a fost câştigat şi a fost reportat pentru următoarea extragere. La categoria a doua, au existat 9 câştigători, care vor primi câte 52000 lei.
Rezultatele tragerilor de duminică, 30 noiembrie:
6/49:12 34 17 16 20 15
NOROC: 4 1 7 3 2 3 9
JOKER: 2, 5, 26, 8, 24 / 7
NOROC PLUS: 6 2 6 1 8 7
SUPER NOROC: 6 6 3 5 9 4
LOTO, LOTO 5/40: 31, 11, 29, 6, 8, 34

0 1355

Larisa Mihăeş este mai aproape de trofeul Vocea României după a doua gală live a show-ului de la Pro Tv, de vineri, 28 noiembrie. Romaşcanca a fost preferata publicului dintre cei patru concurenţi ai Loredanei. Tânăra solistă i-a cucerit pe cei de acasă cu Somebody to love, de la Queen, interpretată însă într-o manieră personală.
„ Misiunea mi se pare de zece ori mai grea”, a mărturisit Larisa Mihăeş înainte de intrarea în scenă, după ce a dezvăluit că emoţiile au însoţit-o încă de la debutul în competiţie. „ Eram pregătită pentru ce este mai rău. Nu mă aşteptam să întorc patru scaune. La duel, emoţiile au fost duble. Nu mă mai gândeam că aş putea fi salvată. Alegerea Loredanei m-a motivat şi mai mult”.
Larisa Mihăeş- 17 ani- este elevă la Colegiul Naţional Roman Vodă.

La Piatra Neamţ a început să ningă, vineri, iar meteorologii prognozează un final de săptămână încărcat de … zăpadă. La noapte şi în următoarele zile se estimează şi o răcire a timpului. Temperaturile vor coborî până aproape de -10 grade. La noapte, vor fi – 4 grade, câte se vor înregistra şi sâmbătă. Mercurul va coborî şi mai mult duminică , atunci când minimele vor ajunge, noaptea, la –8 grade. Pe alocuri, este posibil să apară gerul.
În ceea ce priveşte precipitaţiile, acestea vor fi sub formă de ninsoare. Cantităţile nu sunt semnificative, dar suficiente pentru aşezarea unui strat de câţiva centimetri.
Cum alte fenomene nu se prognozează, nu există pericolul restricţiilor de circulaţie, dar se recomandă atenţie şi prudenţă celor din trafic. Şi dotarea corespunzătoare a maşinilor, înainte ca şoferii să plece la drum.

0 384

Una dintre cele mai tinere concurente de la Vocea României, Larisa Mihăeş are nevoie de ajutorul celor de acasă. Frumoasa şi talentata romaşcancă, de numai 17 ani, va cânta, vineri seară, în cea de a doua semifinală live a concursului. Trecută cu emoţii de etapa anterioară, în care decizia a fost exclusiv a antrenorilor, Larisa se poate baza acum şi pe votul publicului, care salvează unul dintre cei patru concurenţi ai fiecărei echipe.
Intrată în show-ul de la Pro Tv cu o piesă extrem de grea, “Ploaia”, de la Cargo, Larisa Mihăeş, elevă la Colegiul Naţional “Roman Vodă”, a întors toate cele patru scaune. L-a ales pe Tudor Chirilă, care a pregătit-o pentru duel. Nici acesta nu a fost mai uşor: Larisa şi coechipiera sa au cântat Chandelier (Sia). Antrenorul a preferat-o pe cealaltă concurentă, dar Larisa a fost salvată de Loredana.
Chiar dacă este foarte tânără, Larisa Mihăeş are totuşi experienţa live-urilor. A urcat pe scenă de multe ori, la concursuri, festivităţi şi festivaluri. Frumuseţea fostei miss boboc “Roman Vodă” este un alt avantaj, dar susţinerea celor de acasă o poate trimite pe romaşcanca de 17 ani direct în finala Vocilor României.
Aşadar, vineri seară ascultăm şi votăm Larisa Mihăeş!

Sursa foto: Pagina de facebook a Larisei Mihăeș

0 371

Elevii pasionaţi de limba franceză şi profesorii acestora sunt provocaţi la o nouă ediţie a concursului “Lions des junes plumes francophones”, organizat de Clubul Internaţional Lions, din Franţa. În competiţie pot intra tineri cu vârste între 14 şi 16 ani. Tema ediţiei 2014-2015 este Libertatea, iar genul, epistolar.
Participanţii trebuie să alcătuiască o scrisoare care să nu depăşească două pagini. Alte cerinţe tehnice: corpul de literă utilizat să fie 12, în Arial sau Times, iar distanţa dintre rânduri de 1,5. Scrisoarea nu trebuie ilustrată. Juriul va lua în considerare doar calitatea textului. Lucrările se trimit pentru jurizare sub forma unui fişier Word. Termenul de înscriere la concurs este 31 decembrie 2014. Scrisorile trebuie însoţite de o fişă de participare, care poate fi descărcată de pe site-ul organizatorilor, www.lions-france.org, categoria “Jeunes plumes francophones”.
Concursul va avea o etapă de preselecţie, de care vor trece 75 de concurenţi. Toţi vor primi certificate de participare. Scrisorile lor vor fi apoi trimise spre evaluare unui juriu naţional, care va desemna cei trei câştigători ai Premiului Naţional “Lions des junes plumes francophones”. Rezultatele vor fi anunţate la finalul lunii mai, anul viitor.
Ce va aprecia juriul la scrisorile participanţilor: calitatea exprimării, imaginaţia, originalitatea şi structura textului.