Sănătate

0 532

Nu este suficient să cumpăraţi mâncare proaspătă, aceasta trebuie preparată şi păstrată în locuri adecvate. Iată ce ne recomandă specilialiştii de la Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentelor (ANSVSA ), pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare.

 • Cumpăraţi alimente numai din locuri sau spaţii autorizate sanitar veterinar, pentru că le oferă garanţia unor produse sigure, care sunt controlate de specialişti şi apoi depozitate în condiţii corespunzătoare.
 • După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animală se introduc în frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatură de refrigerare de preferinţă între 0˚C şi 4˚C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -12˚C.
 • Păstraţi alimentele de origine animală la temperaturile menţionate anterior, în ambalajele de provenienţă, pe care să fie aplicată eticheta din care să rezulte data de valabilitate, originea şi condiţiile de păstrare, respectiv temperatura recomandată de producător.
 • Spălaţi des locurile unde sunt consumate alimentele, precum furculiţele, cuţitele, lingurile, farfuriile, platourile, toate suprafeţele care vin în contact cu alimentele (mese, blaturi etc).
 • Îndepărtaţi, pe cât posibil, toate insectele indezirabile (muşte, furnici, gândaci etc.), care pot contamina biologic alimentele.
 • Manipulaţi alimentele numai după spălarea mâinilor cu apă şi săpun, apoi ştergeţi-vă cu prosoape curate, preferabil confecţionate din hârtie de unică folosinţă.
 • Produsele care au fost decongelate nu se recongelează pentru a fi ulterior preparate sau consummate.
 • Alimentele care urmează a fi depozitate în frigider trebuie să fie ambalate separat şi menţinute în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj.
 • Alimentele gătite trebuie păstrate în recipiente acoperite.
 • Spălaţi bine fructele şi legumele înainte de a le consuma.
 • Evitaţi consumul unor alimente de origine animală care prezintă modificări vizibile de alterare, respectiv miros sau gust necaracteristic sau alte modificări de consistentă, culoare sau aspect, precum şi a alimentelor al căror termen de valabilitate este depăşit.
 • Apa folosită la spălare trebuie să fie potabilă, pentru a preveni contaminarea alimentelor cu bacterii ce pot provoca îmbolnăvirea.

0 462

Cercetătorii au reușit să creeze în laborator inimi umane, cu ajutorul celulelor stem. Milioane de pacienți ar putea duce o viață normală, scăpând astfel de calvarul listelor de așteptare ale donatorilor sau de riscul ca inima să fie respinsă de organism.

Oamenii de știință cresc inimi umane în laborator cu ajutorul celulelor stem, oferind speranța milioanelor de pacienți care au probleme cardiace. Cercetătorii americani sunt de părere că organele create din celule stem ar putea începe să bată în câteva săptămâni de la creație. (ProStemmCell)

Inimă creată din celule stem

 

Foto 1: Inimă creată din celule stem

Experimentul reprezintă un pas important în crearea proprii inimi și ar putea deschide calea pentru creșterea unor plămâni, rinichi sau a unui ficat în laborator.

Organele sunt create prin eliminarea celulelor musculare din organele donatoare pentru a lăsa în urmă țesutul conjunctiv al inimii. Oamenii de știință injectează apoi celule stem, care au rolul de a se multiplica și de a crește în jurul structurii, transformându-se în celule sănătoase ale inimii.

Pacienții cărora li se efectuează un transplant obișnuit de inimii trebuie să ia medicamente pentru a suprima sistemul imunitar pentru tot restul vieții.(ProStemmCell) Heart_225

Celulele stem se folosesc, de asemeni, și la tratarea mușchiului cardiac al pacientului care a suferit un atac de cord. Este un imens pas înainte, având în vedere că bolile de inimă sunt cauza numărul unu de deces în lume. În plus, tratamentul e lipsit de controversele care însoțesc studiile referitoare la celulele stem.

Ken Milles este primul pacient care a beneficiat de tratamentul miraculos. El a suferit un infarct, care i-a afectat o treime din mușchiul cardiac. Cum nu mai avea mare lucru de pierdut, s-a înscris într-un studiu clinic. Medicii i-au prelevat celule stem din inimă, le-au înmulțit artificial și i le-au injectat în zonele distruse de infarct. Așa cum sperau, țesutul afectat a început să se regenereze.  Ken Milles este dovada vie că tratamentul a funcționat.

Alți 16 pacienți care au participat la studiu au beneficiat de același tratament. Și, în toate cazurile, cicatricile de pe mușchiul cardiac au fost vizibil reduse. În plus, cercetătorii au constatat și o îmbunătățire a capacității inimii de a pompa sânge în organism.

Stem-Cell-Therapy-for-hear-disease