Ne tatuăm, dar cum? Mihai Macovei, artist tattoo: „Eu îmi sfătuiesc clienţii...

Ne tatuăm, dar cum? Mihai Macovei, artist tattoo: „Eu îmi sfătuiesc clienţii să se gândească şi să aleagă bine înainte, un tatuaj este pentru toată viaţa”

Tatuajele au câştigat tot mai mult teren, adică epidermă, în ultimii ani, în România. Amatori există şi în Piatra Neamţ, unde artiştii tatuatori sunt puţini, dar buni. Unul dintre ei este Mihai Macovei. Dintr-o pasiune, și anume desenul, a dezvoltat o meserie, cea de artist tattoo, din care şi-a făcut şi o afacere. Ne-am revăzut în această toamnă, după mai bine de un an. În 2013, realizasem un interviu pentru un alt site. 2014 nu a fost cel mai bun, ca business, dar artistul de 27 de ani speră să îşi poată face tatuajele în continuare la Piatra Neamţ.
„Clienţii mei sunt mai mult din exterior. Români care muncesc afară şi vin vara în concediu. Lunile august şi septembrie ar fi trebuit să fie pline. Anul acesta, însă, nu prea a venit lumea acasă. Am renunţat şi la studio, pentru că devenise prea costisitor. Nevoia mă îndeamnă să plec şi eu afară, dar eu vreau să rămân”, spune pietreanul.
Dacă ar pleca în străinătate, unde se pot face bani frumoşi din tatuaje, dar există şi multă incertitudine, Mihai şi-ar pierde clienţii siguri de acasă. Aici, la o lună-două, fiecare dintre ei vrea să mai adauge ceva la un tatuaj vechi sau să îşi facă unul nou.
Clienţii pietreanului sunt de toate vârstele şi profesiile. Are adolescenţi care vin la tatuat cu părinţii pentru că nu sunt majori, până la oameni în toată firea, de 50-60 de ani. Mulţi se simt inspiraţi de tatuajele idolilor.
„Vreau un tatuaj ca a lui Beckham sau a lui Ruby, îmi spun clienţii. Doar vreo 15 la sută dintre ei îşi doresc ceva personalizat, că le-a murit cineva drag sau le-a născut soţia. Majoritatea copiază”, spune Mihai.
Mai sunt şi teribilişti care, la 17 ani, se declară îndrăgostiţi pe viaţă şi vor să-şi tatueze numele persoanei iubite. Pe ei, dar şi ceilalţi clienţi, artistul tattoo îi sfătuieşte să reflecteze bine asupra acestui lucru înainte. Pentru că există riscul ca la 18 ani să îţi scrii pe un braţ „Mihaela, dragostea mea”, iar la 30 de ani să vrei să te însori cu Claudia.
„Înainte de a-i face tatuajul cuiva, îi las o clipă de răgaz pentru a se hotărî în privința acestuia. Îi reamintesc faptul că un tatuaj este permanent și ca este extrem de greu de îndepărtat. Şi de acoperit este la fel de dificil şi nu există garanţii de reuşită”, explică Mihai Macovei.
Acesta ne mai îndeamnă să cumpănim atunci când vrem să ne tatuăm şi asupra tatuatorului, a condiţiilor în care lucrează acesta. Pe la începuturile meseriei, tatua şi Mihai cu pix cu motoraş şi tuş din librărie, dar cel mai mult a experimentat pe propria-i piele pentru a deveni un profesionist. Piciorul său drept este plin de urmele primelor încercări.
„Am exersat şi pe piele artificială, banane şi mere, dar nu este acelaşi lucru. Până nu simţi acul pe piele şi nu ştii cum e durerea, nu poţi evolua”, mai explică artistul.
Chiar dacă nu este bogat, Mihai Macovei vrea să îşi înveţe şi fiul să tatueze. Spre deosebire de tatăl său, care a „orbecăit” mult până să devină profesionist, pentru că nu a avut mentori şi bani de materiale, acesta va avea un drum mai uşor. Iar dacă este talentat şi va munci, ar putea câştiga o pâine bună din arta tatuajului. Pentru că oamenii vor dori mereu să îşi impregneze bine un moment important din viaţă. Pe piele, în memorie, pe hârtie …

DSC_0941

NO COMMENTS

Leave a Reply